Zapobieganie

Należy obserwować przebieg migreny i rozpoznawać czynniki, które mogą prowokować wystąpienie napadu. Unikanie tych czynników może być pierwszym krokiem w dążeniu do poprawy kontroli nad migreną.

U większości dorosłych chorych napady występują spontanicznie, ale mogą być także prowokowane przez czynniki zewnętrzne, takie jak:

  • zmiany frontu atmosferycznego,
  • zbyt krótki lub zbyt długi sen (np. zbyt długi sen w dzień wolny od pracy – sobotę, niedzielę – może sprowokować napad migreny nazywanej migreną weekendową),
  • niektóre produkty spożywcze (np. czekolada, wysokogatunkowe sery, niektóre owoce cytrusowe, orzechy), leki (np. doustne środki antykoncepcyjne, nitraty), a także alkohol (najczęściej czerwone wino).

Wymienione czynniki prowokujące napady migreny są dość powszechnie znane, mniej mówi się jednak o azotanach i glutaminianach jako czynnikach prowadzących do migreny. Substancje te są szeroko stosowane w przemyśle spożywczym i możemy je znaleźć np. w produktach przetworzonych, peklowanych czy konserwowanych, takich jak boczek, kiełbasa, szynka konserwowa, salami, parówki, pepperoni, pastrami, hot dogi lub wędzone ryby (azotany), a także w cukierkach, gumie do żucia, prażonych orzeszkach, dodatkach smakowych typu sos sojowy, bulion czy przyprawy, gotowych, najczęściej mrożonych daniach obiadowych i zupach oraz napojach kolorowych (glutaminian sodu).